Mer ljus, längre dagar och oftare sol. Det är med andra ord vår i luften. Visst är det gutt. Men handen på hjärtat, hur ofta har du slängt av dig de skyddande vinterkläderna för tidigt? För min egen del är det mer regel än undantag att några av vårens träningspass slutar med ett huttrande letande efter sol och lä. Norska Aclima säger väl egentligen inte att de löser hela problematiken med vårrusiga löpare som strippar för tidigt, men deras lösning är både elegant och trevlig.

Den tunnaste kvalité av merinoull som Aclima har heter LightWool. Den är så tunn att vikten stannar på låga 140 gram/kvm. Av detta tyg görs de mjuka trevliga underkläderna och t-shirtarna som delar namn med tyget. Jag gillar plaggen i fråga och en långärmad underställströja, samt en t-shirt ur serien har varit bland mina favoritplagg sedan några år tillbaka. Nu har jag dock fått tillfälle att göra bekantskap med en ny medlem i familjen, LightWool Speed Shirt. Tröjan är Aclimas senaste produkt och en riktigt trevlig bekantskap.

Speed Shirt har samma tighta passform som de övriga plaggen i familjen, men tack vara sin mjuka följsamhet känner du knappt att du bär den. Annat än genom värmen vill säga. För det tunna LightWool-tyget värmer riktigt bra när det är svalt. Speed Shirt har fått paneler i sidorna som avviker i färg från tröjan i övrigt, kragen har dragits upp och sluter skönt tätt runt halsen, samtidigt som en kort blixtlås gör det lätt att ta sig i/ur.

Tröjan har varit med mig på den senaste veckans träningspass och även om inte sommarvärmen har hittat hit till fullo än har den funkat riktigt bra. Jag gillar den höga sköna kragen och att tröjan är så lång att man kan stoppa ner den i tightsen. Ingen snålblåst i ryggslutet med andra ord. I kombination med en tunn löparjacka har den funkat i ner till några få plusgrader, samtidigt som jag av erfarenhet från mina gamla LightWool-tröjor vet att de är supersköna på en stekhet sommardag. Så fort du svettats lite i dem så svalkar de nämligen väldigt bra. Fråga mig inte om de fysikaliska reglerna för detta, men det bygger antagligen på principen för avdunstning/förångning och att det förbrukas energi i den processen… Summan blir iallafall ett plagg som ger dig kapacitet att klara stora temperaturomslag, och som i par med ett vindbrytande ytterplagg skyddar dig mot de flesta väder.

Extra plus för ullens förmåga att inte lukta träningskläder. Att den inte tvunget måste tvättas efter varje pass känns miljömässigt rätt och två tummar upp får den för den snygga passformen. En liten varning dock, ullen är av naturliga skäl inte lika robust som en syntetfiber, så håll tröjan borta från elaka kardborrar på ryggan och andra vassa grejer. Det finns också en överhängande risk att eventuella partners kommer att försöka lägga beslag på den, så en diskret namnmärkning kan vara på sin plats.

Länkar