Med en viktminskning på cirka 15 gram är det här den lättaste skon i serien hittills. I klartext innebär det 309 gram för en herrsko i stolek US9 (42,5). Kayano ska enligt Asics passa bäst för den med lätt till medelstor överpronation, men vad jag hört från folk på Ascis så funkar den fint även för den med mer neutralt löpsteg.

En nyhet i GEL-Kayano 19 är "Guidence Trusstic, designad för att arbeta tillsammans med Guidence Line längs yttersulan och främja ett mer effektivt steg medan stöd ges åt mellanfoten. Skorna har både PLUS3 och Gender Specific Cushioning, vilket ger ett mjukare topplager i mellansulan för att öka dämpning och komfort för kvinnor. Clutch Counter skapar en bra och stabil personlig passform runt hälen och tillför extra stabilitet för insidan av foten för att kompensera för överpronation." Vad allt det där faktiskt innebär i praktiken vet i vanligt ordning bara den som provspringer skon. Ovandelen ska i den nya versionen andas bättre och dessutom ha svetsade sömmar vilket minskar risken för skavsår.

GEL-Kayano med sin dämpning och stabilitet rekommenderas för mängdträning och långpass. Knappast någon slump att skon hängt med i två decennier och ständigt får nya lovord. Asics toppmodell är sedan tidigare en bra sko som nu verkar ha blivit ännu lite bättre.

2 000 kronor kostar kalaset och finns från och med januari tillgänglig lite varstans. Den som nöjer sig med förra årets version kan just nu fynda den hos Runners' Store för ynka 1299 kronor (samma pris för både dam och herrmodell, men vad det finns för storlekar vet jag inte).

Länkar