Testet är indelat i sex delar. Här följer en kortfattad beskrivning ur Asics eget material av testets olika delar:

• Leg alignment measurement: mätning av rörligheten i benen och fötterna för att identifiera potentiella problemområden i form av svagare muskler, stelheter med mera.

• 3D foot shape measurement: hightech mätning av foten med fyra lasrar och åtta kameror (om inte det är ett tungt säljargument, visa mig då ett sådant). Resultatet är ett tredimensionellt ”fot-ID” som kan användas som underlag för att hitta skor (Asics-skor förmodar jag) med bästa passform.

• Body composition measurement: mäter muskelmassa, andel fet och hur detta är fördelat i kroppen (den här delen kan i mina testresultat komma att censureras med hänsyn till rikets säkerhet). Fastställer även hur många kalorier man förbränner per dag.

• Leg strength measurement: olika typer av strykemätning i benen. Fungerar som underlag för träningsrekommendationer för att träna upp svagare områden.

• Running form measurement: analys av löpteknik med hjälp av tre kameror som tar femsekundersklipp var 55:e sekund framifrån, bakifrån och från sidan. Identifierar eventuella brister i löpteknik, muskulära svagheter och används som underlag för rekommendation om möjliga förbättringar i löpteknik.

• Aerobic fitness measurement: bland annat ett så kallat ”tröskeltest”. Fastställer mjölksyratröskeln vilket sedan används för att ge rekommendationer för mer effektiv träning.

Fem till sju dagar efter utfört test får man en ”rapport” med posten som innehåller råd om löpträning, stretching och styrkeövningar som ska hjälpa till att förbättra löpteknik, kondition och dessutom träna upp svagare områden och förebygga skador. I paketet får man dessutom med:

• Uppskattade tider på mara och halvmara, baserade på att man följer Asics träningsrekommendationer under 16 veckor (spännande, eftersom jag ska springa Stockholm Marathon exakt 16 veckor efter att jag gör testet).

• En DVD med en video från löptekniktestet (kommer att ersätta min brasvideo på nolltid).

• Asics Running Science Book med information om de olika testerna, den vetenskapliga underbyggnaden, tränings- och kostråd med mera.

Testet tar två och en halv timme och kostar 2 000 kronor. Jag återkommer med en rapport om hur de olika deltesterna går till, vilka resultaten blir och inte minst vilka rekommendationer jag får av Asics personal. I väntan på det får ni hålla till godo med informationen i den här PDF:en från Asics.

Liknande löpartester kan göras på andra ställen. Har ni erfarenhet av andra leverantörer, vad de erbjuder, deras priser etc så får ni gärna dela med er av era tips.

Länkar