Lyssnar ni på musik när ni springer eller ägnar er åt annan träning? Själv kan jag inte tänka mig ett träningspass utan musik i lurarna, det funkar liksom inte då. Efter att ha läst igenom den här undersökningen förstår jag att jag inte är ensam.

Av de 1000 tillfrågade svenskarna anser 59 % att musik i lurarna förbättrar deras prestation. 56 % tycker att det skapar motivation och av de som har lyssnat på musik medan de sprungit ett motionslopp anser 58 % att musiken också en haft en direkt positiv påverkan på själva loppet. Resultat från undersökningen visar dock att bara 41 % anpassar musiken till träningsformen, trots musikens betydelse.

   -    Undersökningen visar tydligt hur viktig musiken är för att skapa motivation att komma ut och springa och samtidigt göra löpning rolig.Oavsett om du ska springa Lidingöloppet eller din vanliga kvällsrunda kan det vara bra att skapa en spellista anpassad till din   löpning för att öka prestationen, säger Sofie Grant PR-chef på Spotify.

61 % av de tillfrågade tycker det är viktigt med rätt musik när de löptränar och den mest populära musikgenren i löparspåret är pop, följt av rock, hårdrock och house.  Att musiken skapar glädje i spåret är tydligt – 70 % av de tillfrågade lyssnar på musik för att det gör träningen roligare.

- Musikvalet är väldigt personligt, det kan därför vara ett bra tips att anpassa musiken till träningen, och det är inte alltid den musik som man gillar mest annars som lämpar sig bäst för löparpasset. Man kan till exempel lyssna på mer aggressiv musik vid                       intervallträning och prova sig fram, säger Filip Göransson, PR-chef på adidas.

En av dem som är i full förberedelse inför Lidingöloppet är Musse Hasselvall, som leder sin Adidas Tribe, en löparstam med syfte att göra träningen roligare för alla som vill förbereda sig tillsammans med Musse inför loppet.

- För tillfället väljer jag melankoliskt när jag är ute och springer. På spellistan finns  Bon Iver, Lykke Li och Aphex Twin. Jag hämtar kraft i det långsamma tempot, säger Musse Hasselvall.

Sammanfattning av undersökningen:
- 70 % av de svenskar som löptränar minst en gång per månad lyssnar på musik samtidigt som de löptränar
- 70 % lyssnar på musik under löpträning för att de tycker det gör träningen roligare
- 41 % av de svenskar som löptränar och ibland eller oftare lyssnar på musik samtidigt anpassar musiken till olika träningsformer
- 61 % tycker det är viktigt med rätt musik när de löptränar
- 70 % lyssnar på musik under löpträning för att de tycker det gör träningen roligare
- 61 % tycker det är viktigt med rätt musik när de löptränar
- 59 % tycker att de presterar bättre när de löptränar med musik
- 56 % tycker musiken är viktig för deras motivation vid löpträning
- 39 % tycker musiken är en inspiration för att vilja komma ut och löpträna
- 59 % påverkas mycket av musiken när de löptränar
- 58 % av de som har lyssnat på musik medan de sprungit ett motionslopp tycker att musiken har positiv påverkan på motivationen under loppet

* Undersökningen har genomförts av analysinstitutet YouGov. Under perioden 14-21 augusti 2013 har sammanlagt 1175 CAWI-intervjuer genomförts med män och kvinnor, 15-74 år som löptränar minst en gång i månaden och ibland eller oftare lyssnar på musik samtidigt

Länkar