Jag har ju vetat ett tag att det varit dags att finna ett par ersättare till mina trevliga Certo, men inte riktigt hittat nån sko som det klickat med. På önskelistan har det stått; låg sula, drop runt 5 mm och grymt fäste. Här hemma på Öland springer jag nästan enbart på stigar och grusvägar, vilka frekvent trafikeras av ryttare. Med andra ord snackar vi ett underlag som ofta är mjukt och upptrampat, med inslag av rötter och stenar.

Självklart har jag i slängt lite blickar på Acceleritas och de andra modellerna Icebug har kunnat erbjuda, men det var inte förrän de presenterade den nyaste modellen - Zeal som de fångade mitt intresse på riktigt igen. På pappret ser nämligen Zeal ut som precis den ersättare jag önskat mig. Att de sedan är grymt snygga (helt subjektivt, jag vet) är ju inte heller fel.

Vid första jämförelsen IRL (på riktigt) visade det sig att skillnaderna mellan modellerna kanske är liiite större än jag först uppfattade det som. Certo ser faktiskt riktigt klumpig ut bredvid den smäckra och avskalade Zeal. Icebug är stolta över att i Zeal ha lyckats kombinera två önskvärda, men svårligen kombinerade egenskaper, nämligen stabilitet och flexibilitet. De har fått till detta genom att använda en mellansula som är gjuten i ett stycke, istället för att som brukligt limma ihop olika delar. Resultatet blir inte bara vridstyvhet i kombination med följsamhet, utan skon blir väldigt nätt. Och så måste man bara gilla det högst vetenskapliga namn Icebug har gett sin innovation… Eller vad sägs om HGMS2 (Holy Grail Midsole Soft & Stable)? Utöver detta så är ovanskon av tätvävd robust nylon och sulorna av det klistriga RB9X-gummit (samma som jag hade i mina Certo) har distinkta dobbar i ett grovt mönster.

Första rundan med nya skor tycker jag alltid är lika spännande. Ska förväntningarna infrias? Stämmer storleken? Är fästet som utlovat? Här blev det dock lite av ett antiklimax, men inte på grund av besvikelse, utan mer på grund av att skorna trots sina visuella skillnader känns ganska lika mina gamla Certo. Inget ont i det, jag har ju verkligen trivts med dem. Visst sitter de lite tightare och bättre runt hela foten, de har en lägre profil på ovanskon och tåboxen är inte lika överdrivet rymlig som på Certo. Men likheterna är ändå så stora att jag nästan direkt kände mig hemma i dem. Lite ovant var det i och för sig med det grova och färska mönstret i sulorna, greppet är lyxigt och gruset de river upp bakom mig låter som om en jämnsnabb löpare ligger och jagar. Kul!

På de mer upptrampade stigarna och i lera/sand fick jag dock en känsla för vad Icebugs marknadsavdelning så snyggt döpt till HGMS2. Här var skorna tryggt stabila på fötterna och det känns verkligen som att den fiffiga mellansulan ger ett gott mått av stabilitet. Man kan anta att den låga sulhöjden och de nätta, något smala yttersulorna också bidrar till att minska vridbelastningen på vristerna. Att mellansulan har dragits högt upp på sidorna av skon känns tryggt och skyddande. Mina första intryck är med andra ord att detta är en riktigt trevlig sko, som med bravur kommer att axla rollen som ersättare av mina gamla Certo.

Är du nyfiken på Zeal ska du kika in här igen om några veckor. Då har jag hunnit lägga mer distans i skorna och även fått tillfälle att utsätta dem för andra underlag. Vi har som bekant gott om hal kalksten här på Öland. To be continued…

Länkar