TomTom påstår i dagens pressrelease att de flesta träningsklockor på marknaden är stora och komplicerade att använda. Jag vet inte om det stämmer, men jag har inte heller köpt någon ny GPS klocka på typ fyra år. Den jag köpte då var i och för sig varken jättestor eller överdrivet komplicerad. Så här låter det hur som helst i dagens pressrelease:

"De nya supertunna GPS-träningsklockorna TomTom Runner och TomTom Multi-Sport överför TomToms välrenommerade användarvänlighet till träningsklockan och är utrustade med tydlig skärm, grafiskt träningsverktyg i fullskärmsläge och branschens första så kallade one-button control som med en enda knapp låter användaren att [sic!] kunna ta del av informationen snabbt och enkelt. Allt för att inte störa träningen och öka motivationen liksom möjligheterna att nå träningsmålen."

Förutom att det hade varit skönt med en extra punkt i den första meningen där så måste jag säga att det låter super med en klocka som ökar motivationen. 

TomTom Runner ska ha en stor högupplöst display. Exakt hur stor och hur högupplöst framgår tyvärr inte. Klockorna har tre olika displaylägen: Tävling där man springer och matchar sig mot personbästa eller senaste löpturen, Mål där man springer för att uppnå ett definierat mål i form av distans, tid eller kaloriförbrukning och slutligen Zon där man ska hålla sig inom en definierad takt- eller pulszon. Ganska snarlikt vad som finns i många klockor från andra leverantörer alltså. Pulsmonitor får man köpa separat.

Har de fått till enknappslösningen på ett bra sätt och prislappen inte är allt för avskräckade så kan jag tänka mig att de här klockorna kan vara schysta och komma att bli ganska populära. De är ju inte direkt jättesnygga men helt okej och skärmen ser ju riktigt trevlig ut på bilderna. De kallar den supertunn och det vet jag inte om jag håller riktigt med om det heller. 11,5 millimeter tycker jag inte kvalificerar sig för att kallas supertunn, möjligtvis tunn. Men jag måste medge att klockan ser ganska behändig ut jämfört med vissa, men inte alla, andra på marknaden. Det huvudsakliga problemet som jag ser det är väl att TomTom är typ sist på bollen och att konkurrensen blir allt hårdare från allt fler håll när det gäller den här typen av produkter.

Jag tolkar det de kallar QuickGPSFix som något som ska göra GPS:en lite piggare än i andra produkter. Det låter ju bra för det finns väl få saker som är så irriterande som att vänta på en GPS-klocka som inte får vettig mottagning. Klockan verkar också kunna synkas mot ett helt gäng populära tjänster, har en skräm i gorillaglas (samma som iPhone) som borde vara slagtålig, är vattentät ner till 50 meter och har Bluetooth för att koppla mot pulsmonitorer m m. Tråkigt nog lovar de inte mer än tio timmars batteritid vilket ju också är en lite i minsta laget, i alla fall för oss som inte kommer ihåg att ladda klockan efter varje pass.

Den som orkar och hinner kan kolla in en 50 minuter lång video från launchen i förrgår här

Länkar