Friluftsliv, äventyr och löpning i terräng är mer populärt än någonsin. Tänk dig att förflytta dig i naturen med en ryggsäck som innehåller vindbyxor, en mellanlagertröja, skor, skaljacka och sovsäck och ändå inte bära mer än knappt 1,5 kg inklusive ryggsäcken! Med L.I.M-kollektionen har Haglöf utvecklat sina lättaste, mest packningsbara och minimalistiska plagg någonsin. 

En grundläggande filosofi bakom Haglöfs produkter är att bara förse produkterna med det nödvändigaste och med L.I.M har man tagit denna filosofi flera steg längre än tidigare. Jackan L.I.M Wind Pull är den lättaste jackan Haglöf någonsin tagit fram och väger endast 65 gram och kan lätt rullas ihop och tar då inte mer plats än en knuten hand och ryms med lätthet i en byxficka. Dragkedjan är halv av anorakmodell för att spara vikt. Jackan är vattenresistent och helt vindtät och försedd med huva och en större ficka på framsidan för t ex en ihopvikt karta. Hur det är med hållbarheten på ett så här tunt plagg återstår att se men jackan har enligt Haglöf en tunn coating på insidan för ökad hållbarhet. Smakar det så kostar det, eller som Haglöf själva uttrycker det, "det är inte så mycket dyrare än mer konventionella plagg, du får helt enkelt bara mindre för pengarna". Att jackan håller vad den lovar vad gäller vindtätheten har jag själv kunnat konstatera under flera löppass i terräng i veckan. Jackan är verkligen fjäderlätt och medans jag springer funderar jag på hur lätt en jacka egentligen kan vara och fortfarande vara en jacka samtidigt som jag inte märker att jag har jackan på mig. 

Skorna i L.I.M-serien som lanserades redan våren/sommaren 2014 är ett resultat av samarbetet mellan Asics och Haglöf som började med Gram Comp-serien och den första där sulan utvecklats specifikt för Haglöf. Med 195 gram i herrmodell är L.I.M Low Haglöfs lättaste sko och varje detalj, t ex tunnare skosnören, är utformade för att spara vikt. Skorna har försetts med Asics mellansulematerial Solyte, hälkappan är mjuk för ökad komfort och ökad packningsbarhet och hela skon ger ett mockasinliknande intryck samtidigt som den mönstrade sulan erbjuder bra grepp i terräng. 

I kollektionen finns också extremt lätta dunjackor och en ryggsäck på 25 liter som väger in på 355 gram tillverkad i ett material som kallas 100 D HT Robic med mesh för ökad ventilation. Två sidfickor finns. Liksom vindjackan kan den packas ihop i sig själv och tar då i princip ingen plats alls som en extraryggsäck i annan packning. 

Den prylintresserade gramjägaren som vill springa långt i terräng och bära så lätt som möjligt bör definitivt ta sig en seriös titt på den här kollektionen! Mycket funktion i ett packbart, minimalistiskt format som väger fascinerande lite! 

 

Länkar