L.I.M

"L.I.M-serien från Haglöfs kännetecknas av "less is more". I serien ingår förutom skor även kläder och ryggsäckar - alla utan onödiga detaljer och funktioner - bara lätta, minimalistiska och packbara utföranden med 100 % funktion." Så står det på Haglöfs hemsida, en bra sammanfattning som var smidig för mig att sno, då skon som sagt ingår i L.I.M serien och helt klart är byggd enligt den tankegången. Skorna är nämligen väldigt lätta och smidiga och vikten anges till trevligt låga185 gram per sko.

 

Tekniska termer

Som vanligt finns det en hel del tekniska  lösningar i skon, som alla har det ena häftiga namnet efter det andra. Något som såklart alla tillverkare har, för att kunna visa upp varför deras sko är den bästa. Samtidigt som det är lite jobbigt att läsa om alla dessa, är det tekniska termer som är värda att ta upp, då det trots allt leder till en förståelse för skons egenskaper. 

Om vi börjar med ovansidan av skon så är den gjord av en mix av polyster, nylonstretch och syntetiskt läder, detta innebär att skon står emot vatten väldigt bra. Den är dock inte vattentät, men om jag förstått det rätt finns det en version i Gore Tex som ska vara just vattentät. Från början trodde jag dock att mitt par var det, så pass bra fungerade det för mig.

Inne i skon finns det något de kallar för polyester-mesh, vilket antagligen ska göra skon bekväm. Innersulan i sin tur består av perforerad EVA, något som jag däremot inte vet exakt vad det innebär. Mellansulan har det så kallade Solyte-materialet, för att dämpa stötar samtidigt som det håller vikten nere. 

Yttersulan har försetts med flera tekniska lösningar i form av det som kallas L.I.M GEL. Wet Grip Rubber finns för bra grepp på våta ytor. Utsatta slitytor är förstärkta med AHAR+, Asics High Abrasion Resistance Rubber. För de som inte känner till det är Asics ägare av Haglöfs nu för tiden, något som också märks tydligt i de nya skomodellerna som kommer. 

Alla material är som sagt vattenavstötande och materialen är i övrigt icke absorberande, så vikten bibehålls även om du skulle bli blöt. 

Överiga detajer som är värda att gå igenom är att man försökte reducera antalet sömmar för att minimera skav.  Skons främre del har en stretchpanel med läderförstärkningar, för komfort och flexibilitet. Tådelen är förstärkt för ökad stabilitet och passform samt att plösen är aningen stretchig. 

Droppet anges till trevliga 5 mm, för de som är nyfikna på det och som jag redan nämnde anges vikten till 185 gram per sko. 

 

Hårdtestade

Den här artikeln har dragit ut på tiden. Rejält. Har lite dåligt samvete för det, men i gengäld kan jag garantera att jag verkligen hårdtestat skorna. Har sprungit nästan uteslutande i dom sedan försommaren och de har sett en hel del underlag och hastigheter, inne och ute, i Sverige och utomlands, träning som tävling. Har faktiskt avvänt dom till att vandra vid ett tillfälle, vilket de som sagt är avsedda för egentligen. Vågar inte uppskatta exakta distansen de hunnit avverka, men runt 120-150 mil tror jag inte är någon överdrift. Således har jag genom den utdragna testperioden verkligen hunnit syna skorna ordentligt i sömmarna. 

 

Katt eller hermelin?

Den stora frågan är då vad jag tycker, är det en katt eller hermelin vi har att göra med? Det är i och för sig ingen hemlighet, om du läste ingressen. För mig är det ett enkelt svar då den här skon inte har något alls att skämmas för, den presterar helt enkelt väldigt bra som löparsko och är uppenbarligen en tvättäkta hermelin. Jag var lite nervös för att den tunna sulan och låga droppet skulle bli ett problem, då jag övergick från att ha den som snabb sko för tävling, till att även använda den på distanspass. Har under denna period insett att min kropp är förtjust i skor med tunn sula. 

Upplever att de har ett väldigt bra grepp, oavsett underlag och även då det regnat. Självklart är de inte designade för maximalt grepp för de värsta turerna på stigar eller i skogen, men överlag fungerar de till de flesta situationer. Något som jag verkligen uppskattar är den vattenavstötande designen, vilket är en välkommen detalj med tanke på att man får svårt att undvika regn då man springer i Sverige, i synnerhet nu på hösten. Skorna har inte uppvisat några problem oavsett underlag och väderlek under tiden jag testat dom. 

De sitter väldigt skönt på fötterna och jag har inte haft en tillstymmelse till skavsår eller liknande. Passformen skulle jag säga är normal vad gäller storlekarna och tåboxen är relativt rymlig. 

Minimalistiska till trots, så verkar hållbarheten vara superbra. Har som sagt kört i dessa under en lång period nu och i alla typer av väder, bortsett från vinterväder då den inte hunnit visa sig ännu i år.. Men de uppvisar knappt några tecken på slitage, vare sig på sulan eller ovandelen. RIktigt imponerande måste jag säga. 

Något negativt då? Njaä, jag har faktiskt väldigt lite att anmärka på, trots att jag gärna vill både risa och rosa. Men ibland finns det inte mycket att risa helt enkelt. Det som jag märker är att stabiliteten i sidled är väldigt dålig. Något som jag skyller på att de dels är gjorda för att vara lätta och smidiga, då prioriteras inte direkt att stötta upp sidorna i onödan. Men framförallt tror jag det beror på att det inte är någon löparsko, den var aldrig tänkt att utsättas för den typ av belastning. Samtidigt tänker jag sällan på det här, det är främst under snabba intervaller eller lopp, där man gör tvära svängar, tänk 90 grader, som man känner att de är lite sladdriga. 

En notis angående färgerna. Jag är inte helt säker på vilka färger som finns att tillgå i dagsläget, är extra osäker då det finns två modeller, där den ena med Gore Tex och den andra utan. Eventuellt är det så att modellen jag testat faktiskt är på väg att utgå och att alla nya varianter är vattentäta, med tillägget "GT" i produktnamnet. Men ta gärna den informationen med en nypa salt. 

 

Prisvärda!

Det rekommenderade utpriset på dessa skönheter är ca 1100:-, men då min recension dragit ut på tiden så infernaliskt, går de faktiskt att hitta kring 7-800:- i dagsläget. Således ett riktigt fyndpris och jag tvekar inte att kalla dom oerhört prisvärda. Min slutsats är att man på Haglöfs snarare borde marknadsföra dessa som löparskor som även fungerar till vandring, än tvärtom. Är du ute efter en sko som är riktigt lätt, skön på foten och ger väldigt mycket löparglädje i alla väder, är du skyldig dig själv att slänga ett öga åt dessa. Efter två positiva överraskningar från Haglöfs är jag nu väldigt nyfiken på vad de kan göra med Asics i ryggen i framtida modeller. 

 

 

Länkar