Jag har aldrig sprungit i Kinvara 3, eller för den delen någon av de tidigare modellerna, så jag kan inte göra någon rättvis jämförelse mellan dem och den nya skon. Men de största skillnaderna mellan Kinvara 3 och Kinvara 4 lär i alla fall vara att man uppdaterat dämpningsmaterialet i hälen från ProGrid till PowerGrid, vilket ska ge något bättre dämpning. Man har också minskat mängden FlexFilm över framfoten för att skon ska andas bättre. Samtidigt har man jobbat om FlexFilmen över mellanfoten och i hälen för fixera foten bättre i skon genom hela löpsteget. Exakt hur lyckade eller misslyckade dessa uppdateringar är kommer vi som sagt alldeles säkert att få höra mer om på annat håll framöver.

De finns nog en och annan som vill protestera mot definitionen minimalistsko i det här sammanhanget. De som orkar får väl göra det då. Vad som kvalificerar sig som en äkta minimalistsko och inte är fråga med klart filosofiska övertoner som jag inte tänker ägna någon som helt energi i det här sammanhanget, utöver att konstatera att många inkluderar Saucony Kinvara i den snabbt växande kategorin.

Lite bakgrund innan vi kör igång: jag har under många år har sprungit i traditionella, mer stabila och dämpade löparskor. I mitt löpsteg landar jag på mellanfoten och på fotens utsida, jag är 178 lång och väger cirka 66 kilo, har något smalare fötter än genomsnittet och dessutom ganska höga fotvalv.

Så, första gången i ett par Kinvara 4, hur kändes det?

Min första runda i dessa underverk skedde på ett löpband. Min ursäkt för det är att skorna är långt ifrån lämpade för löpning i snömodd som det var i Stockholm den 17 februari då premiären skedde. Inte nog med det, eftersom jag var i slutfasen av en dunderförkylning orkade jag inte mer än drygt fyra kilometer på bandet innan jag höll på att kollapsa.

Mitt första intryck var positivt. Att snöra på sig skorna var som att komma hem. Inte så konstigt med tanke på att Kinvara 4 invändigt är i princip identisk med mina nuvarande standardskor som är ett par Asics DS Sky speed 2. Att ta reda på sånt är bara en sak man kan ha supersmarta tjänsten Shoefitr till. Skornas passform var alltså precis som jag är van vid med en ganska smal framfot vilket jag brukar föredra.

När jag väl började springa drabbades jag av samma problem som jag i stort sett alltid stöter på när jag byter skor: det är svårt att hitta fram till exakt hur hårt man ska snöra skorna för att de ska sitta tillräckligt hårt men att man ska slippa känslan av blodstockning i fötterna. Sånt brukar ge med sig och det gjorde det även med Kinvara 4 efter nån dryg mil eller så.

Mitt andra intryck var däremot långt ifrån positivt. Tvärtom. Skornas sulor kändes märkliga så fort jag reste mig upp. Det var lite som att kliva runt i nåt slags frigolitsandaler där ovandelen stramade lite ner mot den allt för stela sulan runt om skon. En smäckig, billig känsla. Som att någon lurat på mig ett par skyltexemplar som aldrig var tänkta för att springa i.

Intrycket bestod när jag ställde mig på bandet och sprang i de där första kilometrarna i mitt ”normaltempo”, nånstans runt 4:40 min/km. Känslan var stum och oflexibel samtidigt som skon inte alls gav något av den ”trygga” känslan som jag är van vid från mina traditionella dämpade skor. Jag snörade av mig skorna, tänkte inte mer på det och gick hem och tog i tu med resterna av förkylningen.

Nästa runda var även den på ett löpband. Ursäkten den här gången var ihållande tropiskt regn under min semester i Vietnam. Den här gången klämde jag sammanlagt en mil. Ett par kilometer uppvärmning, en halvmil i cirka 4:20 tempo och två kilometer nedjogg. Den här gången var det något helt annat. Nu var det som att sulan gett med sig och mjuknat. Insprungen kanske? Värmen (det var 28-29 grader)? Eller så var det bara att min kropp var tillbaka i någorlunda normal form igen och det gjorde att det kändes så totalt annorlunda. Skorna kändes lätta, väldigt flexibla och inte minst precis lagom dämpade i framfoten för min smak. Ovandelen på skon köpte jag också förbehållslöst. Nu kände jag inte längre något av att den stramade ner mot den tidigare så stela sulan. Bekväm och stadig i hälen trots sin väldigt lätta och tunna konstruktion.

Efter det följde ännu en runda på löpband. Den här gången 7,5 kilometer med ett tempo på 4:10 på de sista fem kilometrarna. Mitt intryck var ungefär detsamma. Skon gav mig den dämpning jag behövde i mellanfoten och var väldigt bekväm och förvånansvärt stadig i överdelen trots den tunna konstruktionen. Det kändes också som att skon andades fullt tillräckligt.

Nästa tre rundor skedde på lätt kuperade sand- och grusstigar runt vårt hotellområde i Vietnam. Jag körde ungefär en mil per runda i kilometertempon mellan 4:30 och dryga fem minuter. Det positiva intrycket från tidigare rundor på bandet bestod även med ett ganska ojämnt underlag. Jag kan också säga att skorna hade otippat bra fäste även på sandigt och grusigt underlag baserat på hur yttersulan ser ut.

Jag kan med gott samvete rekommendera Saucony Kinvara 4 till den som vill testa en minimalistsko som fortfarande har lite dämpning och stöd och där man inte behöver vara livrädd för att sätta i hälarna. Något som blev helt uppenbart när jag kroknade lite mot slutet på mina rundor runt hotellområdet i den Vietnamesiska djungeln. Det finns dämpning där. Hur mycket och hur bra den gör jobbet under längre sträckor för er som springer med hälisättning vågar jag dessvärre inte svara på. För mig kändes det fullt tillräckligt och till och med som att jag skulle klara mig med mindre, men då väger jag inte heller så mycket.

Dessutom har Kinvara 4 ett litet stöd i hålfoten som jag personligen bara känner antydan av med mitt fotvalv och löpsteg. Jag vet faktiskt inte om jag ville ha det där över huvud taget. Och dämpning finns där som sagt men sulan gav ändå betydligt mer känsla av kontakt med underlaget än några av mina tidigare traditionella skor. Samtidigt har nog Kinvara 4 lite kvar att bevisa när jag tar mig ut på lite längre rundro. Om det innebär en radikalt annan upplevelse så lovar jag att återkomma i ärendet.

En annan sak att påpekar är att jag inte gått direkt från hälisättning i traditionella dämpade skor till Kinvara 4. Under ett antal, inte helt problemfria månader, bland annat präglade av rejäl träningsvärk och envis stelhet i vaderna, så har jag gått över till att springa mer på framfoten. Att direkt hoppa i ett par Kinvara 4 och dessutom med glatt humör gå över till att springa mer på framfoten är troligen en ganska ofelbar metod för att orsaka både smärta och i värsta fall skador. Ta till er tillverkarnas uppmaning att sköta övergången gradvis, långsamt och försiktigt.

Sammanfattningsvis: jag har fått blodad tand. Jag ser fram emot att testa betydligt fler skor av den här typen. Och inte minst några zero drop-varianter, exempelvis Sucony Virrata som jag skrev om för några veckor sedan. Därmed inte sagt att jag aldrig kommer att se tillbaka igen. Jag springer gärna i mer traditionella skor men det känns som att dojor med lägre häl till tå dropp är rätt väg för mig. Det känns, precis som det brukar låta i reklamen, som att de gör det lättare att hålla ett steg där man landar med på framfoten. Jag tror också att den låga vikten och ”marknära” känslan med härlig löpkänsla är något man inte gärna gör sig av med när man väl vant sig.

Slutligen ska Saucony inte bara ha beröm för att de i Kinvara gör en bra sko. När det gäller version fyra så måste man också lovorda dem för att de lyckats göra skon betydligt snyggare än tidigare varianter.

Och absolut sist är det så klart väldigt tråkigt att behöva konstatera att man i Sverige på de flesta ställen ska behöva pröjsa runt 1 400 kronor för ett par skor som kostar under 90$ (drygt 600 kronor alltså) i USA. Jag måste säga att det känns som något av en blåsning alldeles oavsett hur bra skorna är.

Specs (preliminära baserade på Kinvara 3, uppgifter saknas ännu för 4:an):

Häl till tå dropp: 4 millimeter (22/18 millimeter)

Vikt: 218 gram i US9/42,5 för män, 190 gram i US 8/38,5 för kvinnor

Steg: neutralt

Läst: normal

Jag saknar fortfarande uppgifter om eventuella ytterligare färger, pris och lanseringsdatum i Sverige men Mathias på Saucony nämnde juli. Det finns väl inte heller någon större anledning att tro att priset kommer att justeras. I alla fall inte nedåt. Den som inte orkar vänta så länge och dessutom vill komma billigare undan kan köpa Kinvara 4 i USA redan den 1maj.

PS. Vill du ha löpande uppdateringar om vad som händer på Kittad för löpning? Gå i såna fall in och GILLA vår Facebook-sida här. Där publicerar vi alltid ett kort inlägg så fort vi lägger upp en ny artikel. På så sätt kan du snabbt och enkelt se om den ny artikeln är något för dig utan att behöva gå in på sajten. Lite som ett väldigt kortfattat nyhetsbrev fast ännu smartare. DS.

Länkar