Förteaget Lumo har tidigare tagit fram Lumo Lift, som bidrar till att förbättra dålig hållning och utsågs till en av förra årets bästa uppfinningar av Time Magazine. Nu kommer de med nästa produkt som de har döpt till Lumo Run Shorts. Det är precis som namnet antyder ett par löparshorts, en variant för herrar och en för damer.

I linningen sitter det en sensor som skickar detaljerad data till den medföljande appen (iOS och Android). Appen analyserar datan och ger sedan råd direkt i hörlurarna vad du bör tänka på för att springa snabbare och säkrare.

Sensorn mäter sex olika parametrar:

  • Kadens. Stegfrekvensken är viktig att mäta. I kombination med nedanstående parametrar försöker appen hitta den optimala frekvensen för varje löpare. Det vanligaste "felet" är att man springer med för låg frekvens.
  • Studs. Hur mycket kroppen rör sig vertikalt under varje steg. Detta är viktigt för att kunna optimera löpningen så att kraften fokuseras på att skapa rörelse framåt snarare än uppåt.
  • Markkontakt. Hur länge foten är i marken vid varje steg. Som löpare vill man minimera tiden som foten har hela kroppens tyngd på sig för att minska risken för skador.
  • Bromseffekt. När foten tar mark så minskar farten. Om du tappar mycket fart vid varje steg kan detta indikera att du landar med foten för långt fram istället för den mer optimala positionen som är mer under kroppen. Det krävs även mer energi för att då återfår farten vid varje steg.
  • Bäckenets rörelse. Bäckents rörelse mäts i vertikal förflyttning, lutning och rotation. Det man eftersträvar är en stabil bäckenposition som möjliggör att så mycket effekt som möjligt går åt till att skapa fart framåt.
  • Steglängd. Längden som mäts är från det att en fot lämnar marken till samma fot sätts i igen. Det vanligaste är att löpare springer med ett för långt steg i kombination med för låg frekvens.

Enligt Lumo själva är datan som samlas in i nivå med den data du skulle få om du gick till en specialist på ett Performance Center. De menar att det inte finns någon liknande lösning på privatmarknaden just nu. 

När shortens släpps under våren 2016 kommer de att kosta US $149, men förbeställer du ett par redan nu får du dem för $99 (+ $15 i frakt till Sverige).

Länkar