Som jag förstår det så är så kallade foam rollers det nya svarta i idrottsvärlden. Inte minst då inom långdistanslöpningen. Kort och gott handlar det om olika typer av skumgummirullar av varierande storlek och utformning som man använder för att massera och stretcha trötta och stela muskler (vissa av dem kan också användas för olika typer av träning). Tekniken kallas Self Myofascial Release. Snacket säger att det precis som vanlig djupmassage ska öka flexibiliteten och underlättar musklernas återhämtning. Rekommenderas bland annat för att förebygga löparknä genom att massera och stretcha it-bandet på utsidan av höften och låret men också för att behandla andra delar av kroppen, till exempel stela vader.

Jag vet att det kommer att göra ont, men jag vill ändå ha en sån här för att ge mina vader en rejäl genomkörare. Alla som har fått en professionell massagebehandling av överansträngda muskler vet hur gott det kan göra. Kommer den här prylen ens i närheten så skulle jag vara mer än nöjd.

The Grid får beröm bland annat för att den håller formen bättre än många andra foam rollers eftersom den inte bara består av skumgummi utan istället har en kärna av ett hårt pvc-rör. Den har också en yta med varierad mönstring som gör att man kan variera trycket i behandlingen beroende på behov och inte minst hur j***a ont det gör.

För den som vill lära sig mer om hur man använder en foam roller på rätt sätt beroende på vilken typ av besvär man har så finns det i runda slängar en gazillion instruktionsvideos på nätet. Bara att söka så hittar ni. Viktigt är dock att komma ihåg att den här typ av produkter inte ska användas på färska skador eller områden med cirkulationsproblem eller kroniska smärtproblem.

Du hittar The Grid på en massa olika ställen. Bäst pris som jag hittade var exakt 335,19 kronor (sant dessutom) hos nåt som heter Fruugo.se.

Vad har ni för erfarenhet av foam rollers? Är det något att rekommendera? Vilka produkter använder ni i såna fall?

Länkar