Försvinnande liten
Med sina blott 2,5 mm på höjden och med en vikt på blygsamma 14 gram, är det en ytterst liten sak vi talar om. Tanken är att den ska ligga i dina nya löparskor, från första steget, för att hålla koll på hur många mil du sprungit i dom. Men trots den tunna designen, följer det faktiskt med ett inlägg att ha i den andra skon om man så önskar, men den mäter dock inget. 

När är skor utslitna?
Det finns inget exakt sätt att bestämma när en sko är utsliten, men en siffra som tillverkarna själva använder är mellan ca 480-800 km. Men det är såklart beroende av fler faktorer än bara antal mil, exempelvis vikt, fotisättning, terräng man springer i med mera.  Ett ganska stort spann med andra ord. Därför bestämde sig Mino för att definera en sko som utsliten på ett medelvärde kring 640 km. 

Räknar steg
Mino räknar antalet steg du tar, men skiljer på om du springer eller går i dina skor. Deras uträkning är baserade på medelvärden och kan därför som sagt endast ge en fingervisning av hur mycket du slitit på dina skor. Genom att visualisera detta genom sex stycken LED-ljus, kan man kolla med jämna mellanrum få veta hur mycket man använt skorna. Mino själva rekommenderar att man kollar ungefär en gång i månaden. När man nått ca 640 km börjar en röd lampa att lysa, men innan dess är det fyra blå ljus och ett gult. På så sätt kan man få veta att skorna är välanvända och byta ut dom tidigare om man så vill, den gula lampan tänds kring 560 km. 

Inga batterier
Mino är helt fri från batterier så man behöver inte oroa sig för att ladda den, bara lägg den i skon så sköter den sig själv. Men den måste installeras i ett par nya skor för att kunna mta korrekt. Eftersom den inte går att ladda om är det en engångsprodukt, vilket är ett medvetet val av tillverkaren, för att hålla priset nere och samtidigt göra den så användarvänlig som möjligt. Priset är också förhållandevis väldigt lågt, med 15 dollar för en uppsättning. I dagsläget verkar det inte finnas någon svensk återförsäljare, så intresserade får vända sig direkt tlil Minos hemsida. 

 

 

Länkar