Men smakar det så kostar det och när man får hosta upp i storleksordningen 1 500 spänn eller mer för ett underställ vill man ju att det ska vara riktigt bra grejer. Lyckligtvis finns det ett gäng tillverkare som håller hög kvalitet.

Nya Zeeländska Icebreaker är ett av namnen som ofta poppar upp och får mycket beröm när man pratar om underställ i merinoull. Jag satsade på ett par Bodyfit 150 med ytvikten 150g/m2. Riktigt tunna och sköna. Känns knappt när man har dem på sig men värmer i alla fall tillräckligt på löprundan ner mot -10°C med bara en t-shirt och en tunn vindjacka och vindbyxor över.

Nu återstår att se hur de håller efter några tiotals mil och ett antal maskintvättar. Är det något som de tunna merinoställen (och även Icebreaker) fått en del kritik för så är det nämligen att de snabbt slits i utsatta områden.

Icebreaker tillverkar ett otal olika modeller för både dam och herr. Kolla in utbudet på deras sajt där du också kan lära dig allt om merinoull (kanske inte med en helt objektivt heltäckande redovisning av materialet eventuella nackdelar). Det är en hel vetenskap. Vill du kolla in andra märken så ger Utemagasinets test av underställ från 2011 en första fingervisning om var man kan börja leta.

Vill du köpa Icebreaker-grejer så verkar Addnature ha en del av deras prylar till vettiga priser.

Länkar