Det upphör aldrig att förvåna hur könsstereotypa skoföretagen är i sitt tänkande när det gäller färgvalen på sin produkter. Man kan riktigt höra hur snacket går i styrelserummen: "Ok, tjejskorna tar Hello Kittys utvecklingsavdelning hand om som vanligt, killarnas dojor kan väl det där gänget formgivare som vi anställde efter att de fick sparken från Kawasakis superbike-avdelning i mitten på 90-talet fixa lite snabbt." Och ni vet ungefär hur resultaten brukar se ut, alldeles oavsett vad det är för logga som pryder skorna. Nu ska den här texten inte mynna ut i en feministisk analys av färgsättningen på löparskor, även om det säkert hade kunnat bli riktigt intressant det med, men det var en reflektion jag gjorde (för vilken gång i ordningen vet jag inte) när jag kollade in Mizunos senaste.

Nu i januari har Mizuno utlovat släpp av sina första riktiga minimalisdojor. Snacket har gått sen i somras och nu ska vi snart inte längre bara få se bilder på utan även få klämma på deras två superlätta zero drop-varianter. Lite sist-på-bollen-varning är det ju när i princip alla de andra skodrakarna sedan ett bra tag tillbaka är i full gång med minimalistmodeller. Men det verkar i det här fallet som att den som har väntat på något gott kanske inte har väntat helt förgäves. Särskilt inte om man råkar vara Mizuno-frälst såklart.

Det handlar alltså om två olika skor. Mizuno Wave Evo Cursoris är den tjockare modellen (12mm i framfoten) och Mizuno Wave Evo Levitas (8mm i framfoten) den tunnare. Cursoris är även bredare i framfoten och erbjuder lite mer stabilitet och dämpning. I övrigt är likheterna många. Båda skorna är specifikt utformade för framfotslöpning med en fram- och mittsula som ska optimera landning och ge ett bra driv i frånskjutet.

Levitas klockar in på 195 gram i storlek US9 och Cursoris hamnar på 205 för killarna. Tjejskorna är så klart betydligt lättare och ligger på 165 respektive 175 gram i storlek i storlek US9.

Skorna ska finnas på butikshyllorna innan januari månads utgång. Håll utkik och rapportera när ni provsprungit.

Tills dess kan ni läsa mer om skorna på Mizunos sajt.

Listpriset är 119.99 US$ för både Levitas och Cursoris. Vad priset hamnar på i Sverige vet jag ännu så länge inte.

Länkar