Airia One har en unik design med en asymmetrisk sula och kraftigt uppåtpekande tåparti. Den är optimerad att använda kroppens naturliga kraft för ett starkare och snabbare löpsteg och läcker inte energi som andra löparskor gör. Den förlöser istället kraften i löpsteget och liknar inte någon annan produkt på marknaden. Bakom Airia Running står innovatören och löparen Svante Berggren och Örebroföretaget Arbesko.

“Svantes idé var att utveckla löpningen och göra världens snabbaste löparsko. Efter ett oräkneligt antal skisser, prototyper, tester, justeringar och förbättringar är vi nu redo att presentera en helt unik sko. Våra tester visar att Airia fungerar oavsett om du sätter i hälen, hela foten eller tån först i ditt löpsteg. Du känner dig lätt och stark och framförallt är det roligare att springa i Airia One jämfört med andra skor”, säger Mattias Geisler, VD Airia Running, systerbolag till Arbesko.

Tester visar att löpare i genomsnitt förbättrar sina tider med en procent, vissa upp till sju procent, i Airia. En löpare som springer maraton på fyra timmar skulle med andra ord komma i mål drygt två minuter snabbare i Airia. Skon väger 230 gram och är utvecklad efter biomekaniska principer. Sulan är asymmetrisk och kombinerar ett ”zero drop” (från hälen till utsidan vid mitten av foten) med ett drop på 6 mm från hälen till insidan vid mitten av foten. Det gör att den naturliga kraften i löpsteget tas tillvara och ger maximal respons i löpstegets alla faser. Tiden foten är i kontakt med marken är kortare och energin i löpsteget riktas framåt i löpriktningen.

“Kraften i ett enskilt löpsteg är fantastisk. Men mycket av energin försvinner på vägen och nu börjar vi förstås hur vi kan ta tillvara dessa krafter. Jag tror att vi står inför ett paradigmskifte i utvecklingen av sportskor och att vi med Airia kommer att se löpare som flyttar gränser och slår nya rekord. Det är vårt mål och Airia One är språngbrädan”, fortsätter Mattias Geisler.

Skon är utvecklad enbart för löpning och fungerar inte att promenera i. Sulan är framtagen av Vibram, världsledare i utvecklingen av gummisulor. Airia passar både professionella löpare och elitmotionärer som kräver de allra bästa produkterna, och de som springer för att må bra.

Airia One kan förbeställas på www.airiarunning.com. Priset är 1 500 kronor inklusive moms och leveranser av produkten planeras starta våren 2014.

Länkar