Under de senaste åren har jag jobbat med träningskläder hos ett känt e-handelsföretag. Det har varit roligt att från första parkett se den utveckling som har skett, och då särskilt på produkterna riktade mot oss stiglöpare. En del plagg har varit fullkomligt nedlusade av fiffiga funktioner, som säkert sett bra ut i teorin men varit tveksamma i verkligheten. Andra plagg har varit synbart avskalade, helt utan de lösningar som verkligen kan lyfta dem rent funktionellt.

Salomon är en av de tillverkare som lyckats balansera väl mellan avskalat och funktionellt, särskilt med sina plagg ur S-Lab sortimentet. Visst kan de uppfattas som lite dyra ibland, och där är S-Lab Hybrid inget undantag. Men samtidigt är det plagg som tack vare sin design och kvalité tjänar dig väl under en lång tid.

S-Lab Hybrid Jacket är, kort beskrivet, en jacka som lägger sig mitt emellan de ultratunna vindskydden och de tunna membranjackorna. Huva, axelpartier, ärmars utsida och ryggens överdel är av vattentätt membranmaterial. Ärmarnas insidor och större delen av ryggen har optimerats för ventilation, med ett tunnare icke membranförsett material. Sömmarna är tejpade och limmade för fint väderskydd. Så långt inte direkt revolutionerande, bara sunt och funkis.

Finesserna börjar du dock upptäcka om du kollar på jackans midja, där ett brett elastiskt band ser till att den sitter bra mot kroppen, samtidigt som bandet fungerar som förvaring av jackan när du mitt i ett pass inte längre vill ha den på dig. Bara att skala av och knöla ner i midjebandet. Är det inte fullt så varmt och du nöjer dig med att dra ner blixtlåsen för att släppa in lite extra luft? Ja, då kommer du att uppskatta den lilla hyska som sitter på insidan av jackan. Den håller ihop plagget så att du slipper fladder och att den glider av dig. Vid busväder kommer du antagligen att uppskatta den tighta huvan, som sitter på plats med ett integrerat pannband. Ganska tight passform, långa skyddande ärmar och en vikt på låga 120 gram toppar anrättningen.

De svenska priserna på S-Lab Hybrid Jacket ligger runt 2400:- i skrivande stund. Det kan kännas lite häftigt om man jämför den med de enklare löparjackorna, men ganska ok i relation till de tunnaste skalplaggen. Skulle dock tro att denna jacka ihop med ett bra ullunderställ (kanske ett Aclima Woolnet) klarar det mesta av höst- och vinterlöpning, samt dina turer i längdskidspåret. Jag ser fram mot att få tillfälle att prova jackan och då gärna i lite äkta busväder. Trivs ju med min Helium II från OR, men S-Lab Hybrid verkar kunna vara ett seriöst alternativ som är mer riktat mot löpning.

Länkar