Saucony är det enda av de större skoföretagen som gått all in för att med hela sitt sortiment närma sig en mer naturlig löpstil. De senaste fyra åren har man i princip gjort om hela sitt modellprogram från grunden. Från och med i år kommer man inte att ha en enda sko med högre häl till tå drop än åtta millimeter. Ett vågad och lite dumdristig satsning av en tungt etablerad aktör men lång rad storsäljande skomodeller av mer traditionellt snitt kan tyckas. Men satsningen har fallit väl ut och Saucony är den aktör som växt absolut snabbast inom runningsegmentet på den svenska marknaden de senaste åren.

Storsäljarna i Saucons sortiment är fortfarande de traditionella löparskorna, om än nu med lite lägre häl till tå drop, men deras natural running skor blir allt viktigare. Och det är nu jag kommer till poängen: det är såna som mig som de har siktet inställt på.

Som många andra har jag under de senaste åren gått över till ett mer naturligt löpsteg. Jag har i första hand sprungit i Asics DS Trainer och nu senaste i Asics DS Skyspeed. Både lätta skor för högre hastigheter (som jag i och för sig aldrig kommer upp i). DS Skyspeed är byggd som en traditionell löparsko men har inte mer än 5,8 millimeter häl till tå drop, vilket säkert är en bidragande orsak till att jag fastnat för den. I det avseendet känns hoppet till Kinvara, en av tre skor som jag nu ska testa, med sina fyra millimeter inte så drastiskt. Där kommer nog skons lägre höjd (22/18 millimeter) och avsevärt mycket lägre vikt (218 gram i US9/42,5) att innebära en betydligt större skillnad.

Kolla vår artikel om Sauconys sneak peek på Kinvara 4 här.

De andra två skorna som jag ska testa heter:

Virrata - årets stora nyhet i Sauconys natural running serie. En superlätt (184 gram i US9/42,5), superflexibel zero drop doja med en 18 millimeter tjock sula som ni kan läsa en hel del om på deras kampanjsajt och även på deras blogg här.

Mirage - också en lättviktare (246 gram i US9/42,5) men med lite mer stöd för överproneraren. Ska även passa ett neutralt steg. Samma häl till tå drop och tjocklek på sulan som Kinvara.

Nu är min fråga till er så klart vad ni vill veta om de här skorna. Och vad ni vill veta när ni läser skorecensioner över lag. Om ni nu inte har något mer meningsfullt att göra med er tid alltså, som att springa till exempel ; ) Jag är tacksam för all input.

En annan fråga är så klart om jag nu kommer att trilla dit på den här typen av sko och överge de mer traditionella skorna jag tidigare sprungit i.

Vill ni veta mer om Saucony och deras grejer rekommenderar jag förresten generellt deras amerikanska sajt som är betydligt bättre och mer komplett än den svenska varianten.

 

Länkar