Löpkänslan

Den låga vikten, passformen och dämpningen gör att löpkänslan är riktigt bra. Med ett drop på 6 mm hamnar man naturligt på mellanfoten och trots den låga vikten erbjuder mellansulan med ett skummaterial som New Balance kallar för RevLite, en hel del dämpning. Ju längre fram på foten du landar desto mindre blir dämpningen. Jag har sprungit på bana, asfalt, grusväg och skogsstig och RC 1600 ger en bra känsla utan att göra speciellt mycket väsen av sig. Ett pass på 18 kilometer i relativt hög fart gav ingen som helst trötthet i benen eller andra problem och på bana tänkte jag faktiskt inte ens på att skon satt på foten.

Passformen är åtsittande som den ska vara på en tävlingssko. Tåboxen är relativt låg och smal och tvekar du mellan två storlekar så bör du välja den större av dem. Jag gick upp en halv storlek jämfört med Adidas Adizero Hagio och det fungerar bra.

Överdelen på skon är väldigt bekväm med en mjuk plös och hälkappa och inga sömmar eller kanter som irriterar. Meshen på ovandelen är förstärkt på sidorna och ger ett gediget och slitstarkt intryck. RC 1600 har inte den tunna, ömtåliga mesh som är så vanlig på skor i den här viktklassen.

Sulan består av slitstarkt gummi på utsida häl, mittfot och hela framfoten och erbjuder ett fullgott grepp. Det finns ett större hålrum i sulan under hålfoten och några mindre i framfoten och jag har vid ett par tillfällen fått plocka ut relativt stora stenar som kilat sig fast i hålet under mittfoten. Om väta tränger upp genom sulan vet jag inte då jag inte sprungit på blött underlag i skon. En detalj jag noterat är att RC 1600 är väldigt tyst vid fotisättning, faktiskt den tystaste skon jag sprungit med.

Utseende

Skon är snygg men ändå relativt diskret i blått, gult och grått och kan för ett otränat öga passera som en vanlig joggingsko även om den låga profilen avslöjar för ett tränat öga att detta är en sko gjord för att springa fort i.

Sammanfattning

En jämförelse med Adidas Adizero Hagio kommer naturligt då den också finns i min skosamling. Båda skorna är lätta och snabba med en åtsmitande passform i mellanfoten. RC 1600 har en något snävare passform i tåboxen där Hagio är relativt rymlig och meshen i ovandelen är grövre och kraftigare och förmodligen mera hållbar än den tunna meshen och plastigare ovandelen hos Hagio.

Mitt initiala intryck som består efter några mils löpning är att RC 1600 är välbyggd och slitstark och erbjuder förvånansvärt mycket sko för sin låga vikt. Trots att RC 1600 är 20 gram lättare så känns den mera dämpad och ombonad och inte lika aggressivt stum som Hagio och jag skulle definitivt våga springa ett halvmarathon i RC 1600, något jag ännu inte vågat göra i Hagio. Liksom Runblogger har jag svårt att komma på något jag uppenbart inte gillar med skon men sulans triangelformade hål där stenar kan fastna är en onödig och irriterande designmiss på en annars välbyggd sko. RC 1600 är ovanligt mjuk i dämpningen för en tävlingssko vilket kan upplevas som negativt men samtidigt gör det att jag kan tänka mig att tävla även på längre sträckor i den.


New Balance var ett oprövat märke för mig innan det här testen men jag skulle absolut rekommendera RC 1600 som en träningssko för de snabba passen och tävlingssko för halv-och helmarathon till en lätt, driven löpare. Den är tillräckligt dämpad för att även kunna fungera som tävlingssko på kortare distanser för en tyngre och mer ovan löpare som vill prova en riktigt lätt sko. Läs mer om RC 1600 på Running Warehouse. Är du sugen på att köpa finns skorna i Sverige på bland annat Runners Store.

Länkar