Lurarna heter Sony AS800BT är ett par trådlösa (Bluetooth-koppling till valfri enhet), stänktåliga små lurar som riktar in sig "mot den aktiva människan" som springer eller hänger mycket på gym.

Mitt första intryck när jag packade upp lurarna var att det var så otroligt lätta. Jag har ingen tidigare erfarenhet av trådlösa lurar, men att de taxar in på 18 gram imponerade iallafall på mig. Själva kopplingen mellan lurarna och telefonen (iPhone 6) var inte heller några problem. Ett tryck på den enda knappen på lurarna och in under bluetooth-inställningarna i telefonen och anslut. Klart. Efter det så hittade telefonen och lurarna varandra vid varje träningstillfälle.

Jag måste säga att jag fick trixa lite innan jag hittade rätt och lurarna satt som de skulle, men väl på plats satt de bra. Bättre än många andra lurar jag använder i vanliga fall. Det följer med olika storlekar av såväl "öronpropparna" som bågen vilket gör att det borde finnas en kombination för de flesta.

Man kan antingen välja att låta sladden gå upp runt örat eller direkt ner och sedan bakom nacken (se bilder ovan). För mig var det den senare varianten den som passade bäst. Den lilla plattan, som jag antar sköter själva bluetoothandet, sitter på mitten på sladden och hamnar alltså mitt bak på nacken. När jag provade dem för första gången trodde jag nog att de skulle fladdra och slå när man sprang, men det var inget jag tänkte på när jag väl kom ut i spåret.

Däremot har jag haft lite svårt att vänja mig vid att de sticker ut så pass mycket som de gör. Det är svårt att inte rygga till lite när man ser sig i segeln första gången med dem i måste jag erkänna. Det kanske inte är någon slump att marknadsföringsbilderna från Sony aldrig visar någon rakt framifrån. Men när jag frågade min omgivning om det var det inget som de hade tänkt på, förrän jag nämnde det vill säga. 

Första testet blev en löprunda och jag måste säga att slippa sladden mellan telefonen och lurarna gav ett större mervärde än jag trodde det skulle göra. Jag kunde ha telefonen i bröstfickan på träningströjan under jackan och aldrig behöva bry mig om sladdar in via kragen eller något som sladdrade och slog mot bröstet. 

Samma sak när jag senare besökte gymmet så var det skönt att kunna lägga telefonen på golvet med vattenflaskan och handduken och inte bry sig om den. Inget i fickan som man behövde oroa sig för skulle halka ut och trilla i golvet eller något stort fodral av blodtrycksband-typ runt överarmen. Av misstag lyckades jag även testa räckvidden när jag gick iväg för att hämta (lättare) vikter. Ungefär 8-10 meter från telefonen började ljudet hacka, men du behöver alltså inte ha telefonen alldeles intill dig för att det ska funka. 

Ljudet då, frågar ni? Bra, säger jag. Jag har betat av massor med olika lurar, allt från de som följer med iPhone, till svindyra in-ear-lurar och hysteriskt stora over-ear-lurar etc. Sonys ligger helt klart i det övre spannet vad det gäller ljudkvalitet. Om det säger dig något så uppger Sony frekvensområdet 20Hz - 20kHz för ljudåtergivningen.

Lurarna har en knapp som styr allt. Det tog mig ett tag innan jag lyckades förstå hur det funkade. Ett tryck togglar mellan play och pause, två tyck hoppar till nästa låt, två tryck där du håller inne sista trycket höjer volymen osv osv. När man väl lärt sig de kommandon man behöver så funkade det dock bra. Knappen är lättåtkomlig och det gick enkelt att justera i farten så att säga.

Sony uppger att batteritiden är "upp till 4,5 timmar". Det skulle i så fall innebära att till och med jag skulle kunna springa ett maraton med musik hela vägen. Som om det skulle vara största problemet? Nu vet jag inte vad det berodde på men andra gången jag skulle använda dem så var batteriet slut när jag packade upp dem ur den medföljande lilla väskan. Antagligen hade lurarna inte stängt av sig automatiskt såsom specifikationerna säger att de ska göra, men resultatet blev iallafall ett träningspass utan musik. Irriterande helt klart, men kommer man ihåg att stänga av och att ladda dem lite då och då så går det så klart att undvika.

Innan testet hade jag så klart läst lite om lurarna och jag trodde nog att ett test skulle ha svårt att övertyga mig om att köpa ett par träningslurar för nästan 1 000 kronor (1 249 säljer Sony dem för själva), men nu efter två veckor och sex träningstillfällen är jag inte lika säker på det längre. Att slippa sladdarna är otroligt skönt, ljudet är bra och de sitter bekvämt och stadig. Sen är det väl upp till var och ens fåfänga att hantera det faktum att de sticker ut som de gör. Jag har dock kommit över det och kommer fortsätta att använda dem.

Länkar