Det ska erkännas direkt. Jag är inte mycket till löpare. Min löpträning består av högst tre rundor i månaden. Om det är varmt ute vill säga. Och vad värre är att varje gång jag springer så hatar jag det. Jag är en genetisk slaskprodukt som inte är skapt för att springa långa sträckor. Hela kroppen skriker åt mig att sluta.

Samtidigt så finns det ju ingen träning som ger en så stark känsla av tillfredställelse efteråt som löpning. Jag önskar helt enkelt att jag kunde hitta något som fick mig  att springa oftare och få mig att uppskatta det mer under tiden jag gör det. Det var just detta som gjorde att jag ville testa appen Zombies, run!. För till skillnad från vanliga appar som försöker motivera dig genom att ge dig dåligt samvete för att du inte sprungit på länge så fokuserar Zombies, run! på att hålla igång dig under själva rundan.

Jag är generellt en sucker för alla typer av gameification, allt från bonuskort på Ica till statusbars som visar hur duktig jag har varit när jag fyllt i forumlär. Jag går på det. Jag köper hela konceptet. Jag är en marknadschefs våta dröm. Så det var med stor nyfikenhet som jag laddade ner appen, snörade på mig mina glänsande New Balance, satte i lurarna och klickade på "Start your story". 

Historien som berättas i lurarna när du springer går ut på att du ska ta dig till din bas. Du förstår att det har funnits andra löpare där före dig som inte har lycktas, men nu är det din tur. Dessutom är det bra om du plockar upp så mycket förnödenheter som möjligt på vägen. Du får instruktioner via radio. Ju mer du springer desto fler saker samlar du på dig. Du är hela tiden jagad och ifall zombeierna kommer ifatt dig så kan du bli av med saker som du har plockat upp. Kolla filmen ovan så kommer ni att fatta vad det handlar om.

Du väljer själv hur långt eller hur länge du springer. Du kan ange om du vill att uppdragen ska vara anpassade för 30 eller 60 minuter. Du kan gå, jogga eller springa. Spelet anpassas automatiskt efter dig.

Efter en kort lunchrunda måste jag säga att jag tycker att appen är lite mer än bara en kul idé. Det är välgjort och manuset är underhållande. På mig funkade det så klart. Jag spurtade (det händer aldrig annars) de sista 300 metrarna när zombierna var som närmast och jag klarade mig helskinnad. Under hela rundan förlorade jag bara ett par kalsonger och en vattenflaska. Jag skyller dock detta på att jag var tvungen att stanna för rött vid ett övergångsställe.

Jag kan mycket väl tänka mig att fortsätta mina uppdrag. Det kanske inte är något för er som siktar under 1.20 på halvmaran och följer ett strikt träningsprogram, men för er som springer lite då och då, som en del i den övriga träningen kan det mycket väl vara värt att testa. 

UPPDATERAT! Som Linus påpekar i kommentarerna nedan så finns det en sajt kopplad till appen - www.zombiesrungame.com. Reggar man ett konto kan man sedan från sajten se till att ens rundor exporteras till andra träningstjänster. På sajten visas även kartor på dina träningar (något som inte finns i telefonen). Men även sajten är i första hand koncentrerad på själva spelmomentet och saknar den djuplodande träningsstatistiken som till exempel Runmeter och andra tjänster erbjuder.

Det går att mixa instruktionerna med musik. Men som iPhone-användare är du helt hänvisad till musikbiblioteket i iTunes (hur det funkar på Andriod vet jag faktiskt inte). Eftersom jag, och många med mig misstänker jag, inte använer iTunes alls utan lyssnar via Spotify innebär det att det blir helt tyst mellan instruktionerna. Jag lyckas iallafall inte (och jag har testat kan jag lova) att köra Spotiy parrallellt. 

Zombies, run! startade som ett Kickstarter-projekt, men har nu funnits ute på marknaden ett tag. Den är utvecklad av Six-to-start och författaren Naomi Alderman har varit med och skrivit manus. Det jobbas för fullt med en version två av spelet, men det finns inget releasdatum satt för det ännu.

App Store kostar Zombies, run! just nu 28 kronor och i Google Play 30.06(!) kronor. De står att det är halva priset och att erbjudandet snart slutar att gälla. 

När vi ställde frågan vilkan app ni läsare använder så var det några som svarade Zombies, run! Ni som har kört det lite mer än jag, dela gärna med er av era erfarenheter i kommentarerna nedan!

Länkar