Strava. Namnet är en amerikaniserad version av det svenska ordet sträva. Rätt fyndigt ska det visa sig. Appen är rakt upp och ner en ganska schysst GPS-baserad träningsapp/webbtjänst med alla de självklara funktionerna. Med ett viktigt tillägg. Strava har en funktion för vad de kallar segment (delsträckor på svenska). Vänta, vänta, det är faktiskt bättre än vad det låter. Det coola är bland annat att du inte behöver göra något själv. Du startar din klocka eller mobil när du springer hemifrån och stoppar den när du kommer hem, Strava gör jobbet att klocka dig från start till mål på din delsträcka helt automatiskt, så länge du bara ser till att hålla din nära den tidigare "utstakade" vägen. Inget fipplande med knappar och menyer ute i spåret.

Inte nog med att Strava blir din automatiska tidtagare på en delsträcka som du definierar. När du sedan laddar upp din data till deras sajt så kan du matcha dig mot dina tidigare rundor på samma sträcka, men också mot alla andra Strava-användare. Och det är här det börjar bli riktigt intressant för alla tävlingsgalningar (även om man bara vill tävla mot sig själv så är det ju kul att kunna jämföra och analysera data från tidigare rundor på samma sträcka ställda mot varandra). När du persar får du ett PR (Personal Record). Kul. Men ännu roligare är så klart att tävla mot andra och där har man också tänkt till. KOM (King of The Mountain) kallar man sitt topplistesystem där alla som sprungit en delsträcka matchas mot varandra. Tio i topp får troféer och den som toppar listan blir King of the Mountain och får en guldkrona. Barnsligt, ja, men säkert väldigt roligt för många.

Strava får många positiva recensioner och är ganska populär inte minst i USA. I Sverige verkar det vara lite sämre ställt och man hittar inte så många publika klockade rundor (segments) när man söker. Tråkigt med tanke på att det så klart är antalet användare och klockade rundor i ens närområde som gör att idén med Strava lyfter på riktigt. Men om jag lovar att publicera mina rundor när jag testar, så kanske ni kan göra det också? Då ska det väl snart bli bättre fart på det hela : )

Funkar med iPhone, Android, Garmin Forerunner och Garmin Edge. Strava började egentligen som en app för cyklister och finns även i en cykelversion för den som är sugen på det. Skillanden i funktionalitet är dock minimal som jag förstår det. Det handlar väl mer om att det ska kännas rätt.

Appen är gratis men finns även i permiumversion med ett antal extrafunktioner via ett abonnemang för 45 kronor i månaden. Kolla in videon (som dessvärre missar de mest väsentliga funktionerna) och läs mer om funktionalitet och pris på strava.com och iTunes.

 

Länkar