Charlotte Karlsson är 28 år och har tidigare arbetat som managementkonsult men jobbar sedan årsskiftet heltid med löpargruppen Runday som hon också var med och grundade. Hon tävlar för Hammarby IF med personbästa som ser ut som följer: 35:00 på 10 000 meter (landsväg), 1:18:18 på halvmarathon och 2:44:28 på marathon. Det stora målet för i år är att putsa sitt personbästa under Stockholm Marathon och det ser onekligen lovande ut med de stora förbättringarna hon gjort under de senaste åren. Jag känner mig inte bara sjukt nervös utan också lite starstruck när jag tänker på att jag på onsdag i nästa vecka ska få prova på att träna med henne.

Här kommer Charlottes smarta tips:

Mitt bästa pryltips är en löparklocka som varken har GPS eller kan mäta puls, alltså en enkel hederlig gammalmodig löparklocka med start, stopp och mellantidsfunktion, och inte så mycket mer. Min uppfattning är att många investerar i dyra löparklockor med mängder av funktioner, ofta i början av löparkarriären. Visst kan det vara kul att ha en löparklocka som kan mäta både puls och hastighet, men det kan också kännas lite pressande på träningspassen när det hela tiden finns något på armen som mäter ens prestation. Man kan känna att man måste prestera även på träningspassen samtidigt som att det också kan vara motiverande och kul att kunna mäta upp distanser samt mäta puls. Jag har själv en 5 år gammal GPS-klocka från Garmin som jag använder ibland och som jag uppskattar när den fungerar, det vill säga när batteriet inte tar slut under löprundan och när den hittar satelliterna inom 15 minuter från det att jag lämnat hemmet. Men min favorit är en löparklocka från Casio som hänger med på de flesta av mina löppass. Jag tycker att det finns många fördelar med en simpel löparklocka:

• Väger typ ingenting

• Tydlig och bra display

• Lätt att nollställa efter stopp (perfekt när man kör intervaller)

• Få funktioner vilket gör den lätthanterlig

• Funkar lika bra inomhus som utomhus

• Perfekt på tävlingar där det i princip alltid finns km-skyltar vilket gör det enkelt att kontrollera tempo med enbart tidtagarfunktion

• Billig jämfört med puls- och GPS-klockor

• Behöver inte laddas mellan löprundorna

Klockan från Casio kostar 419 kr, men det finns säkert många bra alternativ som är billigare än så!

Charlotte

Länkar