På pappret ser GEL-DS Racer ut att vara den perfekta skon för mig. Lätt, 218 gram i storlek US9 (42,5), smal runt häl och mer medium i mellanfot och framfot. Skon har en liten pronationskil av Asics DuoMax-typ som ger lite stöd på insidan. 24 millimeters häl och 14 millimeter i framfoten. Alltså tio millimeters häl till tå drop. Mellansulan är av Asics Solyte-material vilket ger lite stötdämpning samtidigt som det håller nere vikten. Ovandelen är minimalistisk med ett tunt mesh som täcker ett perforerat tyg i lagret under och gör att skon andas bra. Dessutom är de ganska snygga på nåt slags japanskt skofetishistsätt.

Det visade sig att skon passade mig väldigt bra även i praktiken. Jag har än så länge bara hunnit med en runda i skorna men det var ett sant nöje att springa i dem. Passformen är grym för fötter och steg av min typ. Innan jag började springa trodde jag att de eventuellt skulle sitta lite för tajt både på bredden och längden, men den farhågan kom på skam. Skorna satt tight, stabilt och bekvämt.

Jag upplevde GEL-DS Racer som förvånansvärt väl dämpade trots att de är ganska tunna i framfoten. Skorna är lite styvare än de Saucony Kinvara 4 som jag sprungit mycket i på senaste tiden och som kommit att bli en av mina favoritskor. Den lilla extra styvheten tycker jag ger en bättre löpkänsla och GEL-DS Racer ger helt klart Kinvara 4 en match, i alla fall när jag vill dra upp tempot lite.

Jag trodde att det lite högre häl till tå droppet i GEL-DS Racer skulle kännas knepigt efter att jag på senaste tiden sprungit mest i skor med fyra millimeters eller noll millimeters häl till tå drop. Icke så. Jag springer på mellanfoten och möjligtvis att det fans en antydan till lite mer markkontakt med hälen när krafterna tröt, men högst marginellt. Och för övrigt, so what, när man har en häl med så pass rejäl dämpning för den här typen av sko? Jag tycker inte att det störde eller påverkade mig negativt.

Jag ger sammanfattningsvis GEL-DS Racer en stor tumme upp. Kanske inget att nöta långpass i men definitivt en superdoja för snabbare träningspass och tävlingar. Varningsflagg för att skor av den här typen inte håller i evighet. Men det är priset man betalar för låg vikt och grym löpkänsla. Det priset är för övrigt någonstans mellan 1 250 och 1 400 spänn i svenska butiker.

Vill du vara med och tävla om ett par GEL-DS Racer så behöver du inte göra mer än att gilla vår Facebook-sida och svara på ett par frågor. Tävlingssidan hittar du här.

Ett varmt lycka till!

PS. Glöm inte att kolla in de sköna inspirationsbilder i Asicsfilmen ovan. Det är inte utan att man blir lite avis på att få springa där. DS.

Länkar