Vad jag däremot kan säga är att jag verkligen gillar känslan av att ha dem på mig. Ok, det där lät lite fel. Jag korrigerar det uttalandet direkt och påpekar att jag faktiskt har andra saker på mig samtidigt också. Jag menar alltså känslan de ger rent fysiskt.

När man tar på sig ett par kompressionsstrumpor för första gången så är det första som slår en inte bara att det är ganska jobbigt att få på sig strumporna, som är betydligt trängre än man föreställer sig, utan också att det känns väldigt märkligt och inte alls särskilt bekvämt att ha dem på sig. Men man vänjer sig dock väldigt snabbt och lär sig, i mitt fall innan jag ens hann komma utanför dörren, att uppskatta känslan. Och den känslan är att vara medveten om musklerna och deras arbete på ett helt annat sätt än man är utan kompressionsstumpor. Man känner sig mer alert, ungefär på samma sätt som man kan uppleva det när man är i riktigt bra slag.

Känslan är mest påtaglig i början av passet men försvinner inte helt under passet även om den helt klart avtar. Jag ska i ärlighetens namn säga att jag inte har pressat mig för att se om jag upplever någon skillnad när jag verkligen ligger på gränsen av min förmåga. Och det är kanske i första hand då man ska märka av eventuella prestandavinster?

CEP Progressiv+ version 2.0 är de enda kompressionsstrumporna jag testat hittills så om de är bättre eller sämre när det gäller känsla och effekt i förhållande till andra produkter har jag lite svårt att uttala mig om. Men jag vet att CEPs prylar som regel lyckas placera sig, om inte i topp, så i alla fall ofta väldigt bra i allehanda tester.

Rent vetenskapligt är det inte riktigt lika illa stället när det gäller kompressionsstrumpor som till exempel den där kinesiologitejpen som blivit så poppis. Men det är inte långt ifrån. Enstaka studier visar på effekter i form av prestationsökningar hos vissa grupper, men det är sällan eller aldrig resultat som är tillräckligt tydliga eller övertygande för att läkarvetenskapen ska ha tagit dem till sig på bred front.

De fantastiska effekterna vissa ivrare hävdar i form av förbättrade prestationer, att de förhindrar skador eller hjälper till att läka existerande skador är helt enkelt inte påvisbara. Det är något bättre när det gäller återhämtning. Där finnas det faktiskt ett visst vetenskapligt stöd för att man efter visa typer av träning eller ansträngning kan uppleva positiva och mätbara effekter om man använder kompressionsstrumpor. Bland annat att återhämtningen går snabbare, men jag tror knappast att det går att hävda att den effekten är universell.

När det gäller vetenskapliga belägg är det alltså rejäl mumbo jumbo-varning på fenomenet kompressionsstrumpor. Eller för den delen kompressionsplagg över lag. I alla fall när det gäller mätbar prestationsökning. Faktum är att du har ungefär lika mycket vetenskaplig evidens att luta dig mot om du skulle välja att springa med kristaller i kalsongerna (även om jag inte är säker på att det skulle kännas lika bra eller för den delen att folk skulle fortsätta tala med dig om du berättade det för dem i nyktert tillstånd).

Men det är inte samma sak som att säga att de inte fungerar. Om du tycker att det känns bra och du vill tro att det funkar, ja då kanske det kan ge en positiv effekt om så än bara en placeboeffekt. Och det spelar ju ingen roll vilken typ av effekt det är så länge som det faktiskt funkar. Själv bibehåller jag min avvaktande hållning i frågan. Jag är skeptisk till hur stor effekten kan vara men kan mycket väl tänka mig att fortsätta springa i kompressionstrumpor helt enkelt för att de känns väldigt bra att springa i.

Sen är det ju en ganska clean old school basket-look också. Jag är varken svart, 218 lång eller en av världshistoriens grymmaste centers men jag kan ändå inte låta bli att känna mig lite som Kareem Abdul-Jabbar när jag sitter där och drar på sig de knähöga strumporna.

I övrigt är strumporna dessutom riktigt bekväma och sitter bra på foten utan störrande sömmar eller skarvar. Vill du ha ett par CEP-strumpor, och det kanske du vill med tanke på vilka lovord de ständigt får av dem som kan det här med kompressionsplagg, så kommer du inte undan med mindre än typ 450 kronor paret. Det finns betydligt billigare strumpor på marknaden och hur stora skillnaderna är mellan olika modeller och tillverkare har jag mindre koll på. Mitt råd är att kolla runt på nätet vilka modeller som gjort bra ifrån sig i tester innan du köper på dig något som du annars riskerar att bli missnöjd med. Flera billigare modeller blir regelmässigt avfärdades som mer eller mindre skräp.

Länkar