Fem tår på skorna blev till slut för mycket för Tony Post, tidigare var vd för Vibram, som med Fivefingers förvandlade det företaget till en jätte inom barfotalöpning. Det är långt ifrån osannolikt att han hoppas kunna göra en liknande resa med sitt nya företag Topo (Tony Post) Athletic 

Siktet verkar i första hand vara inställt på barfotaentusiasterna med sin aldrig sinande längtan efter att testa nya grejer. Precis som med Fivefingers så rör det här sig sig om riktiga lättviktare. Och om den mest iögonfallande grejen med Fivefingers så klart var de fem tårna så är grejen med Topo deras "split-tie-design", alltså att framfoten är delad mellan stortån och övriga tår.

Man släpper som sagt två löparskor.

RT är en träningsko med en åtta millimeters EVA-mellansula, en fyra millimeters yttersula och en tre millimeter innersula som ger en sammanlagd höjd på 15 millimeter. Topo utlovar en hälkappa som ska ge stabilitet som närmar sig en traditionell löparsko. Herrskon väger 6.0 ounces (170gram) i storlek 8,5 och utpriset är satt till 100$.

RR är den lättare modellen för snabbare träningspass och lopp. Skon har en sex millimeters EVA-mellansula en tre millimeters yttersula. RR är betydligt lättare än RT och väger inte mer än 5,3 ounces (150gram) i herrstorlek 8,5. Men kostar det så smakar det. Vill du sporta i ett par RR (vilka ju kommer att matcha kylarmärket på din Rolls Royce så mycket bättre än RT) så får du dega upp 130$. Men då slipper du också en vanlig torftig snörning med skosnören. Istället får du en high-tech-snörning från Boa technology som med hjälp av ett hjul skruvar åt ett antal stålvajrar som löper genom skons överdel. Fördelarna ska enligt Topo vara en bättre passform och att man så klart slipper skosnören som går upp (det sistnämnda formligen skriker USP i mina öron samtidigt som jag börjar gräva efter plånboken).

Topo är inte först på bollen när det gäller skor med delad framdel. Åtskilliga tillverkare har redan gjort försök. Den stora skillnaden mellan Topo och andra skor med delad framdel är att Topo har mer utrymme åt de övriga tårna. Samtidgt ska den delade framfoten ge bättre fäste och ett tryggare steg än skor med ickedelad rymligare framfot. Det genom att tårna i Topos skor tillåts sära på sig på ett naturligt sätt samtidigt som foten inte halkar runt som den riskerar att göra i en rymligare sko som inte har delad framfot. Vi får nog vänta på recensionerna som lär dyka under våren innan vi vet exakt hur mycket sanning det ligger i det påståendet.

Strumpor tänker du som blir nyfiken på Topo. Ja, skorna är avsedd för att springa i med strumpor och man kommer därför att ta fram en delad socka i samarbete med Injinji (världskända för sina tåstrumpor). Goda besked alltså: du kommer inte bara att behöva köpa nya skor utan antagligen också ett antal överprisade strumpor. Det kostar att ligga på topp.

Länkar