Det bör sägas att jag är väldigt förtjust i ylleplagg, och då särskilt i underställ och t-shirts av merinoull. Faktum är att jag så långt det är möjligt inte tränar i nåt annat under årets kyligare delar. Fördelarna med merinoullen mot huden är så många, men jag ska inte tjata om dem här, nu och igen… Läs dock gärna här om du vill ha ett tips på ett riktigt bra underställ.

Beroende på väder, vind och temp brukar jag ha nån form av jacka och ett par vanliga tights över merinostället när jag springer. Ibland räcker det med ett ultratunt vindskydd som GTD Jacket från TNF, andra gånger går det åt nåt mer värmande (som Pace Jacket från Haglöfs) och när det blåser i ordentligt (vilket det ofta gör här på Öland) är t-shirten med windstopper på framsidan inte alls dum att addera. Fina plagg allihop och de funkar precis som de är tänkta att göra. Åtminstone så länge du håller pulsen uppe. Om du av en eller annan anledning blir tvungen att slå av på intensiteten under passet, eller om det helt enkelt bara blir motvind (också det vanligt på Öland) så kan det dock bli lite kyligt ibland. Orsaken är enkel, fukten som finns i plaggen efter att du svettats ett tag har förändrat deras isolerande egenskaper.

Men vänta nu… Underställen av merinoull värmer ju ganska gutt även när de är fuktiga. Kan man inte göra en schyst löparjacka av merinoull så är problemet löst? Och ett par tights när man ändå är igång! Så verkar iallafall Aclima ha resonerat. De stannade dock inte där utan tog sig också tid att testa och inse att löparplagg behöver en lite tuffare utsida, som klarar att stå pall för några törnar och smuts under passen. Resultatet blev serien WoolShell, som lite fattigt beskrivet är sköna softshell-plagg med ullfleece på insidan och en tätvävd, tålig polyester på utsidan.

Storlekarna på plaggen är ganska normala och den M och M kombination jag för det mesta behöver funkar ypperligt. Woolshell Jacket satt till och med så bra och var så mysig att den fick hänga med till jobbet en dag å sitta med mig framför datorn. Lite överkapacitet där kanske, men vi hade det trevligt ihop. Kvalitén på plaggen är fin, med ordentliga sömmar, kraftiga blixtlås och gott om reflexdetaljer. Gediget och förtroendeingivande. Plaggens yta har klarat närkontakt med naturen bra, enda skavankerna efter testet är några märken från min ryggsäcks elaka kardborre och från en vass blixtlås som ruggat ytan på ett ställe.

Första passet med plaggen blev en kvällsrunda där tempen precis trillat ner under nollan. Blåsten var (för ovanlighetens skull) minimal och den enda fukten var skvätt från snö och pölar som ännu inte hunnit frysa till. Under jackan hade jag som vanligt en Woolnet tröja, vilket visade sig vara en kombination så varm att jag fick knäppa upp lite. Inga underställsbyxor under tightsen behövdes. Som väntat höll jag mig varm å go under passet, men märkte efter ett tag att jag stuckit ut med ett par kalsonger av bomull. Inte så att jag frös direkt, men i kontrast till hur varmt och skönt det var på alla andra ställen på kroppen så blev det riktigt tydligt hur mycket fukten kyler. Efter passet slog det mig också att det aldrig blev så där huttrigt kallt medan jag pillade med klockan och tog mig hem. Så långt två tummar upp.

Efter snart 10 pass i plaggen kan jag bara konstatera att dom är lätta att tycka om. De är nämligen väldigt förlåtande, på det sättet att de andas väl och värmer gott. Svårt att klä sig fel med andra ord. Temperaturen under den tid jag kunnat testa plaggen har varit som mest 7 plus och som lägst -3, ett intervall där jag personligen tycker det kan vara lite knepigt att hitta rätt, särskilt om det är nederbörd i luften. Med WoolShell och en woolnet underställströja har jag klarat mig bra inom hela intervallet. Visst går det åt något vindskyddande om du ska vara exponerad för kraftig vind under en längre tid, men bortsett från då är de allt jag behöver. Särskilt på långpassen trivs jag i dem, då jag annars ofta behöver ha med mig nåt plagg att förstärka med om intensiteten sjunker.

Gillas särskilt: Den tighta och välskurna huvan. De värmer utan att bli för varma tack vare den fina andningsförmågan. Värmer bra även som fuktiga. Den assymetriska blixtlåsen på jackan (inga tjuvnyp under hakan). 

Länkar